CSENDERUPL

Krompach

Krompach, 471 57

Telefoon:+420 488 572 229
E-mail:oukrompach@seznam.cz
Web:www.obec-krompach.cz
QR kód kontaktů pro Váš mobilní telefon

Het dorp Krompach ligt ongeveer 7 km ten noordoosten van Cvikov. Het is een bergdorp gelegen tussen Hvozd en Plešivec aan de oude handelsweg naar Zittau, bij de grens met Saksen. Het bestaat uit de delen Krompach, Valy en Juliovka.
 
 

De eerste vermelding van Krompach dateert van 1391, toen er melding van werd gemaakt als een dorp met watermolens dat tot het landgoed Milštejn behoort. Voor 1549 was het vooral bekend als een gehucht van glasblazers, maar na 1700 werd de glasblazerij opgeheven. Later kwamen er kleine weverijen in opkomst en vanaf de negentiende eeuw werd het een recreatiegebied.

Het gehucht Juliovka ontstond als een zelfstandig dorp in de tweede helft van de zeventiende eeuw, toen er een glasblazerij werd gesticht ter vervanging van de voormalige glasblazerij van Krompach. Het werd genoemd naar de stichter Julius Franz, hertog van Sachsen-Lauenburg. Het gehucht Valy werd begin achttiende eeuw gesticht na verkaveling van de grond van de hof van Krompach. Het is genoemd naar de wallen die er tijdens de Dertigjarige Oorlog werden aangelegd tegen de Zweden. Het dorp groeide snel en had eind achttiende, begin negentiende eeuw al meer inwoners dan Krompach. Daarna liep het inwoneraantal terug en werden de drie dorpen in 1852 samengevoegd.

Tegenwoordig heeft Krompach vooral een recreatief karakter. Onder het cultureel erfgoed in het dorp zijn de kerk van de 14 Heilige Helpers, een aantal barokke beelden uit de zeventiende en achttiende eeuw in de buurt van het dorp, en ook is er een aantal huizen uit de volksarchitectuur bewaard gebleven. Ten oosten van het dorp aan de verharde weg staan zeer oude taxusbomen: het oudste exemplaar is ongeveer 500 jaar oud.


 

Navigatie

 
Sdružení Český ráj © 1992-2021  |  Antonína Dvořáka 335, 511 01 TURNOV
tel.: +420 481 540 253  |  info@cesky-raj.info
Publikační a redakční systém Public4u © 2000-2021
load