CSENDERUPL

Chotovice

Chotovice, 473 01

Telefoon:+420 722 931 062
E-mail:vrba@obecchotovice.cz
Web:www.obecchotovice.cz
QR kód kontaktů pro Váš mobilní telefon

Het dorp Chotovice ligt ongeveer 1,5 km ten zuiden van Nový Bor in het dal van de beek Chotovický potok. Het werd gesticht in de veertiende of vijftiende eeuw. De naam Chotovice ontstond uit de persoonsnaam Chot en betekent dus \"dorp van de familie Chot\".
 
 

CHOTOVICE


Het merendeel van de bewoners hield zich bezig met landbouw en weverij. De genezende werking van het plaatselijke ijzerhoudende water en turf bracht een landeigenaar, een plaatselijke boer, ertoe een klein kuuroord met een aantal cabines op te richten. De eerste belangstellenden voor een behandeling waren in 1838 merendeels patiënten uit Nový Bor. In de jaren zeventig van de negentiende eeuw werd de bron aangepast en werd het water niet alleen meer gebruikt om in te baden, maar ook om te drinken. Door de uitbreiding met een aantal gebouwen kreeg het object het karakter van een kuuroord en werd het een kleine regionale medische faciliteit voor de middenklasse. Dat bleef zo tot aan de Tweede Wereldoorlog.

Aan de westelijke grens van het dorp bevindt zich de 498 m hoge heuvel Chotovický vrch, die ook wel Lužický vrch wordt genoemd. In de nabijheid van het dorp liggen twee uitgestrekte meren: Janovský en Červený rybník, met talrijke bronnen die op vele plaatsen ontspringen uit de turfbodem. De aanwezigheid van een ijzerhoudende ondergrond manifesteert zich vooral in de kleur van de bronnen rond het meer Červený rybník. De ongestoorde natuur in de omgeving is ideaal voor wandelaars, fietsers en paddenstoelenplukkers.

Vooraanstaande bewoners van Chotovice

Emanuel Bergmann – ondanks zijn academische kunstopleiding werd hij in 1877 secretaris-generaal van het hoftheater van Dresden.
Wilhelm Schmutzer – musicus, virtuoos op het blaasinstrument euphonium.
Philipp Schmutzer – afgestudeerd aan het Praags conservatorium, cellist, bas, componist.
Franz Werner – afgestudeerd aan de Praagse schilderacademie, creëerde samen met zijn zwager Franz Wedlich tal van originele schilderijen met kerkelijke thematiek, waaronder het altaarschilderij van de heilige Jan Calasanz in de kerk van Nový Bor.


 

Navigatie

 
Sdružení Český ráj © 1992-2021  |  Antonína Dvořáka 335, 511 01 TURNOV
tel.: +420 481 540 253  |  info@cesky-raj.info
Liberecký kraj Královéhradecký kraj Středočeský kraj
Publikační a redakční systém Public4u © 2000-2021
load