CSENDERUPL

Bílá

Bílá, 463 43

Telefoon:+420 482 727 061
E-mail:info@ou-bila.cz
Web:www.ou-bila.cz
QR kód kontaktů pro Váš mobilní telefon

Bílá is een karakteristiek dorpje in het prachtige landschap van de omgeving Podještědí. Het ligt tussen Český Dub en Hodkovice nad Mohelkou.
 
 

Het dorp Bílá werd al in de vroege middeleeuwen permanent bewoond; de eerste vermelding dateert van 1537. Dankzij de vondst van enkele stenen werktuigen in Petrašovice kon zelfs worden aangetoond dat het omliggende grondgebied al werd bewoond in het derde millennium v.Chr. Andere vondsten werden gedaan bij Klamorna en Letařovice.

Tegenwoordig bestaat Bílá uit veertien delen. Er is een groot aantal houten huizen uit het begin van de negentiende eeuw bewaard gebleven, waarvan de meeste in zeer goede staat verkeren. Bijzonder is bijvoorbeeld het huis op nummer 20, een houten huis uit 1833 met een  gevel met decoratieve elementen, een verzonken balkon en een zgn. bergschild. In het dorpsgedeelte Vlčetín staat een gedenkteken voor de slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Interessant aan Petrašovice is, dat het plaatsje werd bezocht door de Tsjechische dichter Fráňa Šrámek, die naar de hand van de dochter van de toenmalige hoofdmeester dong en uiteindelijk ook daadwerkelijk met haar trouwde.

Bílá biedt bezoekers vooral een prachtig omliggend landschap, dat ook de schrijfster uit deze omgeving, Karolína Světlá, zeer aansprak en ook vele andere kunstenaars inspireerde bij hun werk.


 

Navigatie

 
Sdružení Český ráj © 1992-2021  |  Antonína Dvořáka 335, 511 01 TURNOV
tel.: +420 481 540 253  |  info@cesky-raj.info
Liberecký kraj Královéhradecký kraj Středočeský kraj
Publikační a redakční systém Public4u © 2000-2021
load