CSENDERUPL

Bílý Kostel nad Nisou

Bílý Kostel, 463 31

Telefoon:+420 485 143 418
E-mail:obec@bily-kostel.cz
Web:www.bily-kostel.cz
QR kód kontaktů pro Váš mobilní telefon

Het dorp Bílý Kostel nad Nisou ligt in het dal van de Lužická Nisa in de buurt van de plaats Chrastava, ten noordwesten van Liberec.
 
 

De eerste bewoning van het gebied rond het huidige Bílý Kostel gaat waarschijnlijk terug tot de achtste tot negende eeuw. De eerste schriftelijke vermelding van het dorp dateert uit 1352. In het verleden had het dorp twee Latijnse namen: Henricivilla (Hendriksdorp) en Alba ecclesia (Bílý Kostel – Witte Kerk). De eerste naam is al lang geleden verloren gegaan, de tweede is tot op heden in gebruik.

In het verleden werd Bílý Kostel genoemd als een mijnwerkersdorp: in de omgeving werd lood en zilver gedolven. In 1836 werd er een eerste textielfabriek gebouwd en later ook een wolspinnerij en een grote papierfabriek. Op de rechteroever van de rivier de Nisa staat de Panský mlýn ("Herenmolen"), een laat-barokke hof uit 1793.

Eind vijftiende, begin zestiende eeuw verscholen zich in de nabijgelegen burchtruïne Rajmond (Raimund) roverstroepen. Daarom liet Nicolaas II de restanten van de wachtersburcht afbreken. Er zijn alleen delen van de torens en vestingmuren van bewaard gebleven.

Tot de gemeente Bílý Kostel behoort ook het gehucht Panenská Hůrka, dat werd gesticht door Duitse immigranten uit het Ertsgebergte en Thüringen. Die ontdekten in de omgeving plaatsen waar zilver, koper, zink, tin en lood voorkwam. In het gehucht zijn vele sporen van de intensieve winning terug te vinden. Op de plaats genaamd Hutní kout zijn overblijfselen van de Štoly pěti bratří (Vijfbroedersschacht) zichtbaar. Tegenwoordig wordt Panenská Hůrka vooral gebruikt voor recreatiedoeleinden.


 

Navigatie

 
Sdružení Český ráj © 1992-2021  |  Antonína Dvořáka 335, 511 01 TURNOV
tel.: +420 481 540 253  |  info@cesky-raj.info
Liberecký kraj Královéhradecký kraj Středočeský kraj
Publikační a redakční systém Public4u © 2000-2021
load