CSENDERUPL

Český Dub

Český Dub, 463 43

Telefoon:+420 485 147 051
E-mail:mestsky.urad@cdub.cz
Web:www.cdub.cz
QR kód kontaktů pro Váš mobilní telefon

Het stadje Český Dub ligt ongeveer 20 km ten zuiden van Liberec, onder de Ještěd-bergrug. Het is een van de oudste nederzettingen van Noord-Bohemen: zijn oorsprong gaat terug tot de Romeinse periode.
 
 

Begin twaalfde eeuw werd aan de handelsroute langs de beek Ještědka een marktnederzetting gesticht, die naar een eenzame eik Dub (Eik) werd genoemd. Al in 1260 kreeg Dub stadsrechten. Vanaf de dertiende eeuw behoorde het toe aan de Johannieter Orde, die er een versterkte commanderij bouwden, die tegenwoordig een belangrijk historisch monument is. De commanderij werd zelfs bezocht door koning Karel IV. De officiële naam Český Dub raakte in gebruik aan het begin van de achttiende eeuw.

De rijke geschiedenis van de stad en haar omgeving is gedocumenteerd in het Museum van de Regio Podještědí. De kern van het huidige Český Dub is uitgeroepen tot beschermd stadsgezicht. Het is een levendig stadje, waar concerten, een marionettenfestival en een kerstmarkt met oude ambachten worden gehouden.

De omgeving biedt uitstekende recreatiemogelijkheden. Vanuit Český Dub voeren talrijke gemarkeerde fiets- en wandelroutes naar de Ještěd-bergrug en naar plaatsen die karakteristiek zijn om hun traditionele plattelandskarakter. In het nabijgelegen dorpje Smržov staat een kapel met een klokkentoren en een kunstmatig aangelegd meertje dat begroeid is met waterlelies. Niet ver van Český Dub ligt ook de bekende basaltader Čertova zeď (Duivelsmuur).


 

Navigatie

 
Sdružení Český ráj © 1992-2021  |  Antonína Dvořáka 335, 511 01 TURNOV
tel.: +420 481 540 253  |  info@cesky-raj.info
Liberecký kraj Královéhradecký kraj Středočeský kraj
Publikační a redakční systém Public4u © 2000-2021
load