CSENDERUPL

Edelstenenroute, vooraanstaande inwoners van Turnov

Sobotecká 51
Turnov, 511 01

QR kód kontaktů pro Váš mobilní telefon

De educatieve panelen in Turnov behandelen de traditie van het bewerken van edelstenen en het maken van sieraden in Turnov en beschrijven personen, van wie de meeste verbonden zijn met de bewerking van edelstenen.
 
 

Op wijnrode panelen, waarvan de kleur het karmijnrood van Tsjechisch granaat symboliseert, kunt u kennismaken met gedenkwaardige gebeurtenissen die plaatsvonden in de Skálovastraat die het centrum van de stad verbindt met de parken. In de 18e eeuw bevond zich aan het einde van deze straat de wijk Sklenařice, waarvan vandaag de dag alleen nog maar het gebouw van de zgn. Paclt-oven (Pacltova huť) is overgebleven. Deze oven werd tot in het jaar 1864 gebruikt voor de productie van zgn. glascompositie: kunstmatige productie van edelstenen. Op de plek van de oorspronkelijke bebouwing van Sklenařice staat nu de Vakschool voor Kunstnijverheid, opgericht in Turnov in 1884 als speciale school voor de opleiding van specialisten in de bewerking van edelstenen. Ook nu worden in de werkplaatsen van deze school nieuwe generaties fantastische edelsteenslijpers en juweliers opgeleid.

 Tijdens de tocht in de sporen van het verleden en heden van de bewerking van edelstenen komt u ook langs het Museum van het Boheemse paradijs (Muzeum Českého ráje) met een steenbewerkershuis en het huis Na Sboře. Hier vindt u een gedenkplaat ter ere van de geestelijke en leermeester Antonín Marek (1785-1877), de vriend van vele persoonlijkheden uit de Tsjechische Nationale Wedergeboorte (České národní obrození). Groenaanplant en een aantal monumenten geven kleur aan de gerenoveerde Skálovastraat, waar ook andere representatieve gebouwen staan.

Uit jaspis van de nabijgelegen berg Kozákov vervaardigden edelsteenslijpers uit Turnov de ornamenten van het altaar in de kerk van de geboorte van de Maagd Maria (svatostánek Chrámu Narození Panny Marie), dominant in de stad Turnov. Ook de geschiedenis van dit monumentale gebouw uit het midden van de 19e eeuw wordt beschreven op de educatieve Edelstenenroute. Bij de kerk ligt het kerkhof met artistiek waardevolle grafstenen, waarvan vele de naam dragen van vooraanstaande inwoners van Turnov. Een plattegrond van de laatste rustplaats is te vinden bij de ingang van het kerkhof.

Op de panelen van de Edelstenenroute in de Soboteckástraat kunt u kennismaken met mensen die geboren zijn in Turnov en een grote bijdrage geleverd hebben aan de Tsjechische wetenschap en cultuur, en ook met de geschiedenis van de stad zelf.

Routekaart.

 

Gerelateerde artikelen

Chrám Narození Panny Marie, auteur: Ing. Pavla Bičíková

 

Navigatie

 
Sdružení Český ráj © 1992-2023  |  Antonína Dvořáka 335, 511 01 TURNOV
tel.: +420 481 540 253  |  info@cesky-raj.info
Liberecký kraj Královéhradecký kraj Středočeský kraj
Publikační a redakční systém Public4u © 2000-2023
load