CSENDERUPL

Burchtruïne Jestřebí

Jestřebí, 471 61

QR kód kontaktů pro Váš mobilní telefon

Deze burchtruïne staat op een opvallende zandstenen rotsformatie en vormt een belangrijk element in het landschap. Hij werd eind veertiende eeuw gesticht door het geslacht Berka van Dubá.
 
 

Rond het jaar 1400  werd op de ontoegankelijke rots een mooie, fiere burcht gebouwd. De geschiedenis van de burcht, die tot de oudste van het land behoort, is verbonden met de meest vooraanstaande Tsjechische geslachten. Zijn vroegtijdige verwoesting werd veroorzaakt door zowel de natuur als de mens: de rots verweerde door invloed van de wind en geruchten over een schat zorgden ervoor dat er aanhoudend werd gegraven. Dit resulteerde in het afbreken van de zandstenen overhangende rotsen en de instorting van een deel van de burcht. Desondanks trekt het romantische silhouet van de burcht veel bezoekers. Het bovenste rotsblok, met overblijfselen van de toren en het paleis, is niet toegankelijk voor toeristen. Van de romp van de burcht is alleen de onderste rots toegankelijk. De steile wenteltrap achter een romantisch spitsportaal voert door de voormalige waterput.

 [AP1]V češtině se tu píše "Na konci 13. století", což je v rozporu s předchozí větou - na internetu se uvádí rok založení kolem 1400. Pokud má věta znít jinak, dejte prosím vědět! LF


Zřícenina hradu Jestřebí, auteur: Musil

Burchten en Ruïnes: Ruïnes

Zřícenina hradu Jestřebí, auteur: Milan Drahoňovský
Zřícenina hradu Jestřebí, auteur: Jan Pasler
Zřícenina hradu Jestřebí, auteur: Jan Pasler
Zřícenina hradu Jestřebí - pohled přes Novozámecký rybník, auteur: Jan Pasler
 
 

Navigatie

 
Sdružení Český ráj © 1992-2021  |  Antonína Dvořáka 335, 511 01 TURNOV
tel.: +420 481 540 253  |  info@cesky-raj.info
Liberecký kraj Královéhradecký kraj Středočeský kraj
Publikační a redakční systém Public4u © 2000-2021
load