CSENDERUPL

Tandradbaan Tanvald - Kořenov – Harrachov

Tanvald, 468 41

Web:www.zubacka.cz
QR kód kontaktů pro Váš mobilní telefon

Deze enige tandradbaan van Tsjechië is een uniek technisch en cultuurmonument. De treinen op deze lijn moesten vroeger een hoogteverschil van enkele honderden meters overbruggen en maakten daarom op het steilste gedeelte van Tanvald naar Kořenov gebruik van een tandradbaan.
 
 

In het Tsjechisch wordt de baan ook Zubačka (Tandenbaan) genoemd. Sinds 1992 is het een cultuurmonument, dat uitgroeide tot een populaire attractie.

Waarom heeft de "Tandenbaan" tanden?

De spoorweg Tanvald – Kořenov – Harrachov, van het IJzer- naar het Reuzengebergte, is de steilste en enige tandradbaan met normale spoorwijdte van Tsjechië. Met behulp van de tandradbaan van het Abt-systeem klimt de trein over een afstand van bijna 7 kilometer tussen Tanvald (466 m boven zeeniveau) en Kořenov (701 boven zeeniveau) 235 meter omhoog! De drie steilste gedeelten met een totale lengte van 4,4 km zijn uitgerust met tandradrails tussen de gewone rails, met behulp waarvan de treinen de grootste helling van max. 58 promille bedwingen doordat het tandwiel van de locomotief in de tanden van de middelste rail grijpt.

Voor de aanleg van deze berglijn moesten in de zomer van 1902 vier tunnels worden geboord, stukken rots worden opgeblazen en meerdere bruggen gebouwd. Vanuit Kořenov loopt de lijn verder over het 25 m hoge viaduct over de rivier de Jizera, door een S-vormige tunnel naar Harrachov en via de Novosvětský-bergpas (886 m boven zeeniveau) naar de Poolse plaatsen Szklarska Poręba en Jelenia Góra. De route biedt vele uitzichten op het IJzer- en Reuzengebergte, waaronder de hoogste berg van Tsjechië Sněžka (1602 m boven zeeniveau).

De spoorlijn werd gebouwd om het Opper-Silezische steenkoolbekken en industriestad Jablonec met elkaar te verbinden.

De Poolse spoorwegen hebben inmiddels ook de spoorlijn van Harrachov naar het Poolse Szklarska Poręba Górna weer in gebruik genomen.


Openingstijden

alle maanden slle dagen van de week -

Gerelateerde artikelen

Zubačka

Zubačka, auteur: archiv www.zubacka.cz

Technische Monumenten: Spoorwegmonumenten

Zubačka, auteur: archiv www.zubacka.cz
Zubačka, auteur: Míra Chmela
Zubačka, auteur: Míra Chmela
Zubačka, auteur: Míra Chmela
Zubačka, auteur: Míra Chmela
Zubačka, auteur: Míra Chmela
 
 

Navigatie

 
Sdružení Český ráj © 1992-2023  |  Antonína Dvořáka 335, 511 01 TURNOV
tel.: +420 481 540 253  |  info@cesky-raj.info
Liberecký kraj Královéhradecký kraj Středočeský kraj
Publikační a redakční systém Public4u © 2000-2023
load