CSENDERUPL

Uitkijktoren Smrk

Nové Město pod Smrkem, 463 65

Web:www.nmps.cz
QR kód kontaktů pro Váš mobilní telefon

Op de berg Smrk, met 1124 m boven zeeniveau de hoogste top van het Tsjechische gedeelte van het IJzergebergte, stond al sinds 1892 een uitkijktoren.
 
 

Deze werd gebouwd in opdracht van de inwoners van Nové Město pod Smrkem. De uitvoering van de bouw werd toevertrouwd aan timmerman Fritsch, die zich geconfronteerd zag met het probleem dat de bomen op Smrk niet hoog genoeg waren om te kunnen gebruiken.

De 25 m hoge uitkijktoren was geheel van hout en werd eerst op proef gebouwd in het dal en vervolgens zorgvuldig gedemonteerd en naar de top van de berg vervoerd. In totaal nam dit 7 weken in beslag. Later werd bij de uitkijktoren ook een berghut met overnachtingsmogelijkheid gebouwd. Dankzij grondig onderhoud bleef de toren maar liefst vijftig jaar staan. In de oorlog raakte hij zwaar beschadigd en de romp van de toren stortte  begin jaren vijftig van de twintigste eeuw uiteindelijk definitief in. Ondertussen was het land in de greep gekomen van een regime dat uitkijktorens niet erg gunstig gezind was.

Pas in de jaren negentig nam het streven van de inwoners van Nové město pod Smrkem weer concrete vormen aan en in augustus 2003 werd begonnen met de bouw van een nieuwe stalen uitkijktoren, die op 21 september 2003 feestelijk werd overgedragen aan het publiek.

De toren biedt bezoekers een bijzonder panoramisch uitzicht op het Reuzen-, IJzer-, en Lausitzergebergte en tot ver in Saksen en Polen. Bij slecht weer biedt een overdekte picknickplaats met tafels en banken beschutting. De uitkijktoren en picknickplaats zijn het hele jaar door vrij toegankelijk. Het gebouw is van staal en bestaat uit twee geknikte pilaren in de vorm van het cijfer 7. Daar tussenin bevinden zich twee uitkijkplatforms en een wenteltrap omhuld met een metalen netwerk. De picknickplaats is uitgerust met informatieborden over de geschiedenis van de oude uitkijktoren en de bouw van de nieuwe toren. Voor de toren staan massief houten bankjes.

In de winter is de toren vaak gehuld in dikke lagen ijs en sneeuw. Als de openingen in het netwerk rond de trap daarmee zijn gevuld, is het binnenin de toren aangenaam windstil.


Openingstijden

alle maanden slle dagen van de week -

Gerelateerde artikelen

Smrk - rozhledna, auteur: Vlastimil Bechný

Frýdlantská rozhledna, auteur: Míra Chmela

 

Navigatie

 
Sdružení Český ráj © 1992-2023  |  Antonína Dvořáka 335, 511 01 TURNOV
tel.: +420 481 540 253  |  info@cesky-raj.info
Liberecký kraj Královéhradecký kraj Středočeský kraj
Publikační a redakční systém Public4u © 2000-2023
load