CSENDERUPL

Uitkijktoren Milohlídka - Čeřovka

Pod Čeřovkou 992
Jičín, 506 01

QR kód kontaktů pro Váš mobilní telefon

De heuvel Čeřovka met zijn rotsachtige top ligt aan de noordrand van Jičín. Op de top van de heuvel werd in 1843 de oudste uitkijktoren van het Boheems Paradijs, Milohlídka - Čeřovka, gebouwd
 
 

Dit gebeurde in opdracht van gouverneur Hansgirg van de regio Jičín en met financiering uit donaties van rijke burgers. Zoals blijkt uit de in de toren uitgehouwen inscriptie, "Gebouwd dankzij de welwillendheid van gulle gevers, ter verlichting van noodlijdenden, tot genoegen van liefhebbers van schoonheid", ging het de bouwers niet alleen om de uitkijktoren zelf, maar ook om de armen werk en levensonderhoud te verschaffen. In de navolgende jaren werd er echter niet veel gebruikgemaakt van de toren, die uiteindelijk zelfs dreigde in te storten. Daarom werd er eind negentiende eeuw een grote muur gebouwd om de toren te beschermen.

De uitkijktoren is 8 m hoog en telt 60 treden. Tegenwoordig is de top van de Čeřovka begroeid met bomen, waardoor de toren slechts een beperkt uitzicht biedt richting Jičín in het zuiden. Desondanks heeft de toren nog steeds zijn romantische charme en nodigt hij uit tot een beklimming en een rondwandeling.


Openingstijden

April - September Ma - So 10:00 - 18:00

Toegangsprijs

Gerelateerde artikelen

Rozhledna Čeřovka na vrchu Milohlídka, auteur: Filip Balogh

Jičín - Valdštejnská lodžie a park Libosad, auteur: archiv KHK

Zřícenina hradu Veliš, auteur: jan špelda

Barokní kaple loreta v Podhradí, auteur: Jan Mertlík

Jičín - Zebín, auteur: MIC Jičín

zebín, auteur: Prokeš

 

Navigatie

 
Sdružení Český ráj © 1992-2022  |  Antonína Dvořáka 335, 511 01 TURNOV
tel.: +420 481 540 253  |  info@cesky-raj.info
Liberecký kraj Královéhradecký kraj Středočeský kraj
Publikační a redakční systém Public4u © 2000-2022
load